ברוכים הבאים לסטוק התקליטים!
מקווים ומאחלים להשבת כל החטופות והחטופים הביתה 🎗️
משלוח עם שליח עד הבית חינם! בהזמנות מעל 399 ₪

למה פטיפון מזוודה זול הוא לא בחירה ראויה לניגון תקליטי ויניל?




למה פטיפון מזוודה זול הוא לא בחירה ראויה לניגון תקליטי ויניל?


בשנים האחרונות חלה עלייה בפופולריות של תקליטי ויניל, וכפועל יוצא מכך – גם בביקוש לפטיפונים. בין האפשרויות הרבות בשוק, רבים בוחרים בפטיפוני מזוודה זולים, שנראים אטרקטיביים בשל מחירם הנמוך ועיצובם הווינטג’י. אך האמת היא ששימוש בפטיפון מזוודה פשוט עלול לגרום לנזק משמעותי לתקליטים שלכם – ולחוויית האזנה רחוקה מלהיות איכותית. במאמר זה נסביר מדוע הפטיפונים הללו אינם מומלצים, מהי בעיית המחט הסינית האגרסיבית, וכיצד ניתן לבחור פטיפון ראוי שיגן על האוסף שלכם.


המחט הסינית הפשוטה – האויב השקט של התקליטים


פטיפוני מזוודה זולים מגיעים לרוב עם מחט סינית פשוטה מסוג Ceramic Cartridge, שהיא מחט קרמית בסיסית המפעילה לחץ רב על חריצי התקליט. מחט זו אינה מתוחכמת או עדינה כמו מחטים מגנטיות (Moving Magnet או Moving Coil), ולכן היא “חופרת” את החריצים בעוצמה רבה, מה שגורם לשחיקה מואצת של התקליט.


בניגוד למחטים איכותיות שמפעילות לחץ של 1.5 עד 2.5 גרם, המחט הסינית הפשוטה מפעילה לחץ של 5–7 גרם ולעיתים אף יותר. לחץ כזה יוצר חיכוך מוגבר שגורם לאובדן פירוט בסאונד, שחיקה מהירה של החריצים, ואפילו נזקים בלתי הפיכים לתקליט – עד כדי כך שלאחר מספר השמעות עלול להיווצר עיוות בשמע או רעשי רקע מוגברים.


הבעיות העיקריות עם פטיפוני מזוודה זולים

1. נזק מצטבר לתקליטים

כפי שהוזכר, המחט הקרמית בפטיפונים הללו מפעילה לחץ גבוה מדי על התקליט. תוצאה ישירה של כך היא שחיקה מהירה, ובמקרים חמורים – חריצים “שרופים” או עיוותים שנשמעים כמו “פיצוצים” ורעשים סטטיים שאינם קיימים בהקלטה המקורית.

2. סאונד ירוד וחוויית האזנה גרועה

פטיפוני מזוודה זולים משתמשים ברמקולים מובנים קטנים, שמפיקים צליל שטוח וחסר עומק. גם חיבורי השמע הבסיסיים לא מאפשרים לשדרג את החוויה עם רמקולים איכותיים יותר. בנוסף, למנועים המיושנים של הפטיפונים הללו יש לעיתים בעיות במהירות הסיבוב (Wow & Flutter), מה שמשפיע על יציבות הצליל.

3. בנייה זולה וחומרים לא איכותיים

פטיפונים איכותיים מיוצרים מחומרים שמטרתם להפחית רעידות ולשפר את איכות הסאונד, כמו שלדות כבדות, פלטות מסתובבות יציבות וזרועות אלומיניום מתקדמות. לעומתם, פטיפוני מזוודה זולים עשויים לרוב מפלסטיק קל וזול, שמגביר רעידות לא רצויות ויוצר סאונד צורם ולא מאוזן.

4. קפיצות בניגון ותחושת שמיעה לא חלקה

אחד החסרונות הבולטים בפטיפוני מזוודה הוא רמת הדיוק הנמוכה של זרוע הקריאה והמנגנון כולו. בשל איכות החומרים הירודה והמחט הפשוטה, נוצרת לעיתים קרובות תופעה של “קפיצות” בניגון – שבהן המחט מדלגת בין חריצים – מה שמוביל לחוויית האזנה מקוטעת, צורמת ולא רציפה.

5. חוסר תאימות לכל סוגי התקליטים

מרבית הדגמים הזולים של פטיפוני מזוודה מוגבלים בתמיכתם בפורמטים סטנדרטיים בלבד – לרוב בגודל 10 עד 12 אינץ’ ובמהירות סיבוב של 33 ושליש סל”ד (RPM). המשמעות היא שתקליטים אחרים, כמו תקליטי סינגל בגודל 7 אינץ’ או תקליטים במהירות של 45 או 78 סל”ד – לא תמיד ינוגנו בצורה תקינה, ולעיתים כלל לא ייתמכו.

6. ללא אפשרות לשדרוג או החלפת מחט מתקדמת

מרבית הפטיפונים הללו אינם מאפשרים להחליף למחט איכותית יותר, שכן ראש הקריאה מחובר ישירות לזרוע ללא אפשרות שדרוג. כך שהמשתמש נשאר “תקוע” עם אותה מחט מזיקה לאורך חיי הפטיפון.


אז מה הפתרון?


אם אתם רוצים לשמור על אוסף התקליטים שלכם וליהנות מחוויית האזנה איכותית באמת, כדאי להשקיע בפטיפון ראוי.

1. בחרו פטיפון עם מחט מגנטית (Moving Magnet) – מחטים אלו עדינות יותר ומפעילות לחץ נמוך, מה ששומר על חריצי התקליט לאורך זמן.

2. העדיפו פטיפון עם משקל זרוע מתכוונן – כך תוכלו לשלוט על הלחץ שהמחט מפעילה על התקליט ולמנוע שחיקה מיותרת.

3. השקיעו בפטיפון עם יציאת Phono אמיתית – כך תוכלו לחבר אותו למגבר ולרמקולים איכותיים, במקום להסתמך על רמקולים מובנים חלשים.

4. בדקו את החומרים והמבנה – פלטת אלומיניום יציבה ושלדה כבדה יסייעו למנוע רעידות ולהעניק צליל נקי וטבעי.

5. ודאו שהפטיפון תומך בכל הגדלים והמהירויות הנפוצים – כך שתוכלו לנגן את כל סוגי התקליטים שברשותכם.


סיכום


פטיפוני מזוודה זולים אולי נראים אטרקטיביים במחירם ובעיצובם, אך בפועל הם גורמים לנזק מצטבר לתקליטים, מספקים חוויית סאונד ירודה, ולא פעם גם מגבילים אתכם בתמיכה בתקליטים שונים. אם אתם באמת אוהבים מוזיקה ורוצים להגן על האוסף שלכם, השקיעו בפטיפון איכותי שיבטיח שנים של האזנה נעימה – במקום להרוס את התקליטים עם מחט סינית אגרסיבית ומבנה לא מותאם.


זכרו: ויניל הוא פורמט אנלוגי עדין, וכמו כל דבר יקר ערך – הוא דורש טיפול נכון וכלים מתאימים לניגון.